Nacionalno jedinstvo
50

Turska obilježava godišnjicu pokušaja državnog udara iz 2016. godine

F. H.
Obilježavanje 2021. godine (Foto: EPA-EFE)
Obilježavanje 2021. godine (Foto: EPA-EFE)
Turska 15. juli obilježava kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva u znak sjećanja na spriječavanje pokušaja državnog udara 2016. godine.

Ovaj dan je izabran za državno obilježavanje svega dva i po mjeseca nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u znak sjećanja na one koji su izgubili živote suprostavljajući se pučistima i sjećanje na hrabrost nacije.

Turska je optužila organizaciju FETO sa u Fetullahom Gulenom na čelu da je isplanirala i pokušala uz dijelove vojnih snaga provesti državni udar. Pokušaj državnog udara ostavio je iza sebe 251 mrtvu osobu i 2.734 ranjenu.

Ankara je optužila FETO da je pokušao da promijeni vlast i kroz infiltriranje u turske državne institucije, posebno vojsku, policiju i sudstvo.

Pokušaj državnog udara počeo je oko 10 sati navečer po lokalnom vremenu 15. jula 2016. godine, a ugušen je do osam sati narednog dana.

Poslije pokušaja državnog udara FETO je proglašen terorističkom organizacijom od nekoliko svjetskih država, a to je učinila i Organizacija islamske saradnje, prenosi Daily Sabah.

Gulen, koji živi u SAD-u, negira optužbe.

U pokušaju državnog udara odmetnuti dijelovi vojske pokušali su da zarobe ili likvidiraju turskog predsjednika Reccepa Tayipa Erdogana. Masovne narodne demonstracije u većim gradovima i suprostavljanje odanih dijelova oružanih snaga Turske i policije spriječile su pučiste u njihovim namjerama.