Svijet
0

Turska na čelu mirovnih snaga u Libanu?

FENA
Turska bi se mogla naći na čelu budućih međunarodnih mirovnih snaga u Libanu, objavio je Washington Post čije pisanje u nedjelju prenosi turska štampa.

Ovakva mogućnost pojavila se u medijima nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika George W. Busha i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njihovog savjetovanja o rješavanju "libanske krize".

Turski mediji također nagađaju da će američka državna tajnica u sklopu svoje najavljene bliskoistočne turneje sljedeće sedmice posjetiti i Tursku.

Osim turskog zapovijedanja mirovnim snagama, u njima bi značajnu ulogu trebala odigrati Francuska, a najavljuje se i dolazak vojnika iz Italije, Kanade, Njemačke, Brazila i Pakistana, pišu turski mediji.

Računa se da bi se pod oružjem moglo naći od deset do dvadeset hiljada plavih kaciga.

Turska vlada, suočena sa svakodnevnim pritiskom demonstranata širom zemlje koji najoštrije osuđuju nesrazmjernu upotrebu izraelske vojne sile u Libanu, nastavlja u međuvremenu široku razmjenu mišljenja sa šefovima država i vlada Velike Britanije, Sirije, Irana, Libana i više drugih zemalja.

U tome smislu naročita pažnja se pridaje subotnjoj zajedničkoj "libanonskoj izjavi" turskog premijera Erdogana i njegovog španskog kolege Josea Luisa Rodrigeza Zapatera.

Dvojica premijera, koji ujedno zajednički predsjedavaju projektom UN-a "Savez civilizacija", ukazala su na nužnost da na uzavreloj libansko-izraelskoj granici "oružje ustukne pred dijalogom i razgovorima".