TCG Anadolu
57

Turska mornarica dobija najveći ratni brod, sa njega će polijetati i bespilotne letjelice

V. K.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovat će danas ceremoniji primopredaje najvećeg turskog ratnog broda TCG Anadolu koji će od danas biti na raspolaganju mornarici ove države.

Ovaj brod bit će ujedno prvi ratni brod na koji će moći sletjeti bespilotne letjelice.

TCG Anadolu ima kapacitet za prebacivanje snaga veličine najmanje jednog bataljona prema Egejskom, Mediteranskom i Crnom moru bez potrebe za podrškom matične baze.

Brod će između ostalog imati sistem naoružanja, sistem elektronskog ratovanja, infracrveni sistem za pretragu i praćenje, laserski sistem upozorenja te sistem odbrane od torpeda. Svi sistemi razvijeni su kroz domaću proizvodnju.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Pored bespilotnih letjelica Bayraktar, turski zvaničnici su saopćili kako je u toku testiranje slijetanja i polijetanja bespilotne letjelice Kizilelma, ali i jakih jurišnih avioni Hurjet koje je razvila kompanija Turkish Aerospace Industries.

Kada je riječ o veličini ratnog broda, mediji izvještavaju kako je brod dug 231 metar i širok 32 metra.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Ratni brod može nositi 94 vozila, uključujući 13 tenkova, 27 oklopnih amfibijskih jurišnih vozila, šest oklopnih transportera i 15 prikolica. Ukupno će imati 1.223 člana posade, na brodu će se nalaziti i opremljena bolnička ustanova s dvije operacione sale", pojašnjavaju turski mediji.