Svijet
0

Turska: Kako do predsjednika?

FENA
Parlament Turske sastaje se u ponedjeljak kako bi razmotrio predložene promjene Ustava, koje bi, ako budu usvojene, omogućile izbor predsjednika glasovima birača, a ne glasanjem u parlamentu kao do sada.

Promjenu Ustava predložila je vladajuća Stranka pravde i napretka pošto je bila primorana da povuče svog predsjedničkog kandidata jer je opozicija bojkotom, dva puta, blokirala njegov izbor u parlamentu proteklih dana.

Vladajuća partija u Turskoj povukla je predsjedničku kandidaturu Abdullaha Gula pošto je propao i drugi pokušaj glasanja u parlamentu.

Opozicija izražava strahovanje u vezi sa, kako kaže, islamističkim stavovima ministra Gula - a i odlazeći predsjednik Sezer kao i vojni vrh upozorili su da bi Gulov izbor doveo u pitanje sekularne osnove moderne turske države.

Poslije prvog kruga glasanja, u aprilu, u spor se uključio i Ustavni sud Turske odlukom o poništavanju glasanja zbog nepostojanja kvoruma, i tako pozitivno riješio žalbu opozicionih stranaka.

Očekuje se da će vladajuća turska Partija pravde i napretka sada usmjeriti pažnju na prijevremene parlamentarne izbore u julu, nakon što je njen lider, premijer Redžep Tajip Erdoan, predložio da oni budu održani 22. jula i predložene izborne reforme, podsjeća BBC.

Ova stranka se zalaže da predsjednika biraju direktno građani, umjesto poslanika u parlamentu.

U subotu se više hiljada demonstranata okupilo u zapadnom dijelu Turske, dajući podršku sekularnom sistemu u zemlji i tražeći povlačenje Gula.