Pregovori s EU
0

Turska igra na kartu energije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska je od evropske strane zatražila da se ubrzaju njezini pristupni pregovori, zaprijetivši da će u protivnom ponovno razmisliti o svojoj podršci strateškom plinovodu Nabucco koji zaobilazi Rusiju, piše u utorak agencija Agence Europe.

"Nadam se skoku unaprijed (u pregovorima) tokom 2009." za vrijeme češkog i švedskog predsjedanja Unijom, što je "veliki prioritet za Tursku", rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak tokom posjeta Bruxellesu, prvoga u posljednje četiri godine čija je svrha dati zamah turskim pregovorima.

Za nas nema alternative članstvu, "i pritom mislim punopravnom članstvu", rekao je, dodajući da Turska ne traži nikakve povlastice, samo ravnopravan, pravedan tretman.

"Turska ima mladu, dinamičnu populaciju i jasno je da će od ulaska Turske svi imati koristi".

Turska je dosad otvorila deset pregovaračkih poglavlja, od kojih je samo jedno privremeno zatvoreno (Znanost i istraživanje). Pregovori su spori zbog neriješenih pitanja s Kiprom, političkih problema u samoj zemlji te manjka evropske volje za proširenjem.

Turska još nije otvorila poglavlje o energetici, zbog snažnog protivljenja ciparskih Grka, a Erdogan je u Bruxellesu povezao otvaranje tog poglavlja s turskom potporom ključnom europskom energetskom projektu, izgradnji plinovoda Nabucco dugog 3.300 kilometara. Plinovod bi trebao opskrbljivati Europu plinom iz Kaspijskog jezera, zaobilazeći Rusiju.

"Budemo li suočeni sa situacijom u kojoj će poglavlje o energetici biti blokirano, tada ćemo ponovno razmotriti naše stajalište", rekao je Erdogan na konferenciji koju je organizirao Centar za evropsku politiku.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na konferenciji za novinare održanoj zajedno s turskim premijerom rekao je da ne bi trebalo povezivati pitanje energetske sigurnosti s jednim pojedinačnim elementom "o kojem raspravljamo u sklopu pristupnih pregovora". Erdoganove riječi o projektu Nabucco na zajedničkoj press konferenciji bile su nešto pomirljivije.

Barroso je također rekao kako podupire napore da se odmrznu pregovori. "Ne želimo da pregovori budu blokirani. U potpunosti podupiremo turski pristupni proces".

Unija je u decembar 2006. zamrznula otvaranje osam i zatvaranje ostalih poglavlja dok Turska ne normalizira odnose s Kiprom.

Turski premijer obećao je europskoj strani nastavak reformi te kritizirao Francusku, Austriju i Njemačku jer se protive tome da njegova zemlja pristupi Europskoj uniji.

Takav je pristup glavni razlog smanjivanju potpore među građanima Turske članstvu u EU, smatra on. "Bilo je mnogo negativnih reakcija iz Europe oko turskog članstva i to je utjecalo na razinu javne potpore u zemlji", rekao je, dodajući da je sa 75 posto godine 2004., potpora pala na 50 posto.

Erdogan se u evropskoj prijestolnici sastao, osim s Barrosom, i s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom, povjerenikom za energetiku Andrisom Piebalgsom, te predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom.