Pregovarač Egemen Bagiš
0

"Turska će biti spremna za EU do 2014."

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavni turski pregovarač za ulazak u Evropsku uniju Egemen Bagiš izjavio je da će njegova zemlja obaviti sve neophodne reforme za ulazak u Evropsku uniju (EU) do 2014. godine.

Bagiş je istakao da su predrasude prema Turskoj u Evropi još veoma jake, ali je izrazio nadu da će u Bruxellesu konačno sthvatiti da Turska neće biti " teret, već prednost za EU".

Turska je počela pristupne pregovore s Bruxellesom krajem 2005. godine, ali još nije mnogo odmakla od početka. Zbog spora u vezi s Kiprom razgovori o osam, od ukupno 35 poglavlja, našli su se "na ledu".

U Uniji insistiraju da Ankara prizna Republiku Kipar i da dozvoli brodovima i avionima koji nose zastavu te zemlje da mogu da koriste njene luke i aerodrome, što ona zasad ne prihvata.

U Njemačkoj i Francuskoj smatraju da Tursku ne treba primati u članstvo, već da bi s njom trebalo uspostaviti samo "privilegovano partnerstvo". U Ankari, međutim, za to zasad ne žele da čuju.

"To nije u redu, pošto isti problemi nisu blokirali Republiku Kipar da postane članica EU (2004. godine). Čudno je da se neke zemlje članice EU sada kriju iza tog lijepog ostrva", istakao je on, prenose u četvrtak lokalni mediji.

Turska odbacuje da ukine blokadu prema Republici Kipar, iako je potpisala sporazum o carinskoj uniji sa zemljama EU.

Ona to uslovljava ukidanjem političkih i ekonomskih sankcija protiv samoproglašene turske države na sjeveru tog mediteranskog ostrva koju je dosad priznala samo Ankara.