Svijet
0

Turska bombardirala uporišta PKK na sjeveru Iraka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Turski vojni avioni i artiljerija napali su 31 uporište separatista Kurdistanske radničke partije (PKK) u sjevernom Iraku, saopćila je u subotu turska vojska.

Sve mete se nalaze u oblasti Hakurk, a operacija koja je počela oko ponoći bila je uspješna, navodi se u saopćenju koje prenosi Reuters.

Ne kaže se kolike su nanijete štete ni da li je bilo žrtava.

Ovu operaciju potvrdio je i portparol PKK u Iraku Ahmed Daniz.

Drugi portparol PKK, čije ime i lokaciju Reuters ne navodi, međutim, saopćio je da nije bilo ni mrtvih ni ranjenih među kurdskim pobunjenicima.

Noćašnja operacija je dio jednosedmične ofanzive turskih snaga preduzete poslije napada kurdskih pobunjenika u kojme je ubijeno 17 turskih vojnika.

PKK ima baze na sjeveru Iraka u teško prohodnim, brdovitim oblastima uz granicu s Turskom, iz kojih napada ciljeve u susjednoj državi i zatim se vraća u njih, tvrdi Reuters.

Turski predsjednik Abdullah Gull prvi put je danas javno rekao da Ankara pregovara s autonomnom vladom Kurda na sjeveru Iraka o djelovanju protiv pripadnika PKK.

Turska je prvobitno odbila da sjedne za isti sto i pregovara sa iračkim Kurdima i optužila ih da ne rade ništa da protjeraju gerilce PKK pa je razgovarala samo sa centralnom iračkom vladom u Bagdadu.

No sada će zvaničnici u Ankari razmotriti da Kurd Nečirvan Barzani, čelnik regionalne vlade u Sjevernom Iraku, bude pozvan na razgovor u Turskoj, prenosi Reuters.

Parlament u Ankari je u srijedu produžio za još jednu godinu mandat koji tursku vojsku ovlašćuje da napadaju uporišta kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka.

PKK je 1984. počeo oružanu borbu za samoupravu u oblasti na jugoistoku Turske gdje su etnički Kurdi većinsko stanovništvo.

Od tada je u sukobima sa režimskim snagama poginulo više od 40.000 ljudi.