Katedrala u Washingtonu
267

Turković prisustvovala komemoraciji u čast Medeleine Albright: Izgubili smo prijatelja BiH

V. K.
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković prisustvovala je danas u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu komemoraciji posvećenoj Medeleine Albright, bivšoj državnoj sekretarki Sjedinjenih Američkih Država
Prisutnim zvaničnicima obratio se Joe Biden, predsjednik SAD-a te bivši američki predsjednik Bill Clinton i Hillary Rodham Clinton, bivša državna sekretarka SAD.

Biranim riječima govorili su o Albright, ističući njenu snažnu ulogu u američkoj vanjskoj politici, posebno na Balkanu i u BiH, gdje se, kako je predsjednik Biden istaknuo u svom govoru, dogodio genocid.

Ministrica Turković je tim povodom istakla da je, smrću Albright, BiH izgubila velikog prijatelja, ali da će njenu baštinu svi patrioti BiH zauvijek pamtiti.

"Odali smo dostojanstvenu počast osobi čiji je doprinos miru i očuvanju mira u našoj regiji nemjerljiv. Izuzetno mi je drago da sam u svoje lično ime i u ime svih građana BiH prisustvovala ispraćaju", izjavila je ministrica Turković.

Komemoraciji su, osim članova porodice prisustvovali i bivši američki predsjednik Barack Obama, državni sekretar Antony Blinken, brojni kongresmeni, senatori, ali i niz stranih zvaničnika, predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i bivši zvaničnici iz cijelog svijeta.