Širom države
21

Turci objavili novi snimak akcije protiv PKK, specijalci upadali u stanove i kuće

V. K.
Detalji iz akcije turskih specijalaca (Screenshot: X)
Detalji iz akcije turskih specijalaca (Screenshot: X)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske objavilo je novi videosnimak koji se odnosi na operaciju turskih specijalaca pod nazivom "Heroji", a koja je usmjerena na pripadnike PKK pokreta koji je u Turskoj proglašen terorističkom organizacijom.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya saopćio je kako su turski specijalci sproveli tri operacije u Istanbulu, ali i u drugim dijelovima te da je uhapšeno sedam članova pokreta.

"U okviru istih operacija neutralizovane su i dvije osobe koje su pokušale pobjeći preko granice. Odlučni smo da sve privedemo pravdi", izjavio je ministar.

Također, naglasio je kako će policija, vojska i druge agencije nastaviti sprovoditi aktivnosti protiv PKK.

"Uz molitve i podršku naše nacije, naša borba će se nastaviti odlučno i do neutralizacije posljednjih terorista", zaključio je ministar.

Podsjetimo, od početka operacije "Heroji" uhapšeno je najmanje 70 osoba. Operacija je istovremeno pokrenuta u 18 turskih regija, a centar akcije bio je u pokrajini Šanliurfa.

"Regija je često bila na meti oružanih skupina. Osumnjičeni su bili pod nadzorom Nacionalne obavještajne agencije (MIT) oko 10 mjeseci, a obavještajne jedinice su nastojale suzbiti ono što je PKK nazvao vojnoobavještajnom jedinicom. MIT je prije pokretanja ove operacije stavio pod nadzor određeni broj osoba u Turskoj, sjeveru Iraka i u Siriji", piše Daily Sabah.