Svijet
0

Tsipras: Grčka blizu postizanja sporazuma s međunarodnim kreditorima

FENA
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Premijer Alexis Tsipras izjavio je u srijedu da je Grčka blizu zaključivanja sporazuma s kreditorima o više milijardi eura vrijednom paketu pomoći, za koji tvrdi da će okončati sumnje oko njenog mjesta u eurozoni.

Njegovi komentari posljednji su u nizu neuobičajeno optimističnih izjava grčkih i evropskih zvaničnika o napretku u pregovorima oko 86 milijardi eura novih kredita kako bi spasili zemlju od finansijske propasti i ekonomskog kolapsa, prenosi Reuters.

"U završnoj smo fazi. Uprkos poteškoćama s kojima se suočavamo, nadamo se da će ovaj sporazum moći okončati neizvjesnost oko budućnosti Grčke", izjavio je Tsipras.

Sporazum mora biti zaključen do 20. augusta kada ističe posljednja rata isplate duga Evropskoj centralnoj banci (ECB) vrijednog 3,5 milijardi eura.

Obje su strane saopćile da je takav sporazum moguć, iako je Evropska komisija opisala taj cilj kao preambiciozan, ukazujući da mnogo toga ostaje da se uradi.

Rasprave između Grčke i predstavnika MMF-a, ECB-a, Evropske komisije i Fonda za pomoć eurozone, Evropskog mehanizma za stabilnost, počeli su u zadnjoj sedmici jula.