Neutemeljene priče
30

Trump tvrdi da mu je Kim Jong-un poslao "lijepu poruku", Sjeverna Koreja ga optužila da laže

Dž. L.
Kim Jong-un i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sjeverne Koreje navodno nikada nije poslao pozitivno pismo američkom lideru Donaldu Trumpu, kako je on to tvrdio. Iz Pjongjanga su kazali da su Trumpove tvrdnje lažne te su ga pozvali da se suzdrži od širenja neutemeljenih informacija.

Naime, tokom svog brifinga u subotu Trump se pohvalio da je od Kim Jong-una dobio pisanu poruku.

"Bila je to lijepa poruka. Mislim da nam ide dobro", rekao je Trump, dodajući da bi SAD i Sjeverna Koreja do sada već bile u ratu da nije bilo njegovih diplomatskih napora.

Međutim, iz Sjeverne Koreje sada stižu informacije kako Trumpu nije poslano nikakvo pismo. Zvanični Pjongjang stoga je pozvao američkog predsjednika da ne zloupotrebljava njegov odnos sa sjevernokorejskim liderom u "sebične svrhe".

Sjevernokorejski zvaničnici obećali su da će pokušati shvatiti šta Trump želi postići od "puštanja neutemeljene priče u medije", izvijestili su iz Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje preko novinske agencije KCNA.

"Odnosi dvojice vođa ne trebaju se zloupotrebljavati u svrhu postizanja sebičnih ciljeva", naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

Burni odnosi između Trumpa i Jong-una započeli su na ljeto 2018. godine nakon što su u Singapuru održali senzacionalni samit. Međutim, uprkos organiziranju još dva sastanka i razmjeni nekoliko pisama, najavljeni cilj denuklearizacije Korejskog poluostrva i dalje se čini daleko. Rasprave o tom pitanju između Pjongjanga i Washingtona u zastoju su od početka 2019. godine.

Trump je posljednji put uputio pismo sjevernokorejskom lideru krajem marta, nudeći pomoć u borbi protiv Covida-19. Pjongjang je izvijestio o zaprimljenoj poruci iz Bijele kuće, a KCNA agencija prenijela je da je Trump u svom pismu istakao kako je "impresioniran načinom na koji je Kim sredio pandemiju".