Svijet
8

Trump: Mentor Hillary Clinton bio je član Ku Klux Klana

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki republikanski kandidat za predsjednika države Donald Trump izjavio da je mentor Hillary Clinton bio član rasističke organizacije Ku Klux Klan.

Trump je u nedjelju tvitao poruku o Ku Klux Klanu nakon što ga je Clinton, demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD-a, povezala sa tom organizacijom.

"Hillary na TV-u napada Trumpa. CNN, zaboravili ste je pitati o njenom mentoru, članu KKK-a", napisano je na Trumpovom zvaničnom Twitter profilu. Kasnije je shvaćeno da je Trump mislio na bivšeg senatora iz Zapadne Virginije Roberta Byrda nakon čije ga je smrti Clinton nazvala prijateljem i mentorom.

Trenutna prepucavanja dvoje kandidata bazirano je na borbi oko glasova populacije Afroamerikanaca,a Trump smatra da je Clinton po tom pitanju neiskrena i da je on najbolji izbor za Afroamerikance. Stvar je zamršenija kada se zna da najveći američki desničari i rasisti podržavaju Trumpa za predsjendika SAD-a.

Clinton i vođe njene kampanje često su KKK povezivali sa Trumpom u smislu da ga podržavaju osobe povezane sa tom organizacijom.