Nezadovoljan urađenim
20

Trump komentirao razmjenu zatvorenika između SAD-a i Rusije: Sramotna i nepatriotska odluka

V. K.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump komentirao je odluku da se izvrši razmjena zatvorenika između Rusije i SAD-a, tačnije košarkašice Brittney Griner i ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.
Između ostalog, Trump je poručio kako je razmjena zatvorenika trebala uključivati i američkog veterana i marinca Paula Whelana koji se nalazi u ruskom zatvoru od 2018. godine.

"Zašto bivši marinac Paul Whelan nije bio uključen u ovu potpuno jednostranu razmjenu? Da su pitali, bio bi pušten", rekao je Trump.

Također, razmjenu trgovca oružjem Viktora Bouta za košarkašicu Brittney Griner Trump je komentirao na sebi svojstven način.

"Kakva 'glupa' i nepatriotska sramota za Sjedinjene Američke Države", poručio je bivši predsjednik SAD-a.

Iako je Trump kritikovao Bidenovu administraciju zbog ovog poteza, tokom perioda kada je Trump bio predsjednik apsolutno ništa nije urađeno na oslobađanju Whelana. Trumpovu nezainteresovanost tokom tog perioda komentirao je i sam Whelan kada se pojavio pred ruskim sudom 20. juna 2019. godine.

"Gospodine predsjedniče, ne možemo održati Ameriku velikom osim ako agresivno ne štitimo i ne branimo američke građane gdje god se oni nalazili u svijetu", poručio je tada Whelan.