Libija
0

Tripoli bombardovan i za vrijeme Zumine posjete

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
NATO avijacija naponovo je bombardovala Tripoli, odmah po odlasku južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume, prenosi danas televizija Al Džamahirija.

Zuma je juče doputovao u posjetu Tripoliju da bi sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem razgovarao o mirnom rješenju konflikta.

Južnoafrički predsjednik je nakon pregovora izjavio da je pukovnik Gadafi spreman da prihvati inicijativu Afričke unije za prekid sukoba i okončanje libijske krize, kao i da sve strane prihvate primirje uključujući  i prekid bombardovanja NATO snaga. 

"Pukovnik Gadafi je spreman da prihvati mapu puta", izjavio je Zuma. 

Predsjednik Južne Afrike je dodao da Gadafi insistira da "Libijcima treba pružiti priliku da razgovaraju između sebe" kako bi odredili budućnost zemlje.

Zuma, međutim, nije rekao da je libijski vođa spreman da ode s vlasti, što predstavlja glavni zahtjev pobunjenika, napominje agencija AP.

"Ne možemo dozvoliti da konflikt suviše dugo traje. To bi moglo da pogorša situaciju", dodao je južnoafrički predsjednik.
Libijska državna televizija emitovala je snimak Moamera Gadafija kako dočekuje južnoafričkog predsjednika Jacoba Zumu, što je prvi put da je libijski vođa viđen u javnosti od 11. maja.

Gadafi, čije su oružane snage proteklih sedmica bile meta pojačanih napada NATO, nije viđen u javnosti od  kada je državna televizija emitivala snimak sastanka plemenskih vođa kome je prisustvovao.

Međunarodna intervencija u Libiji počela je 19. marta, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN u cilju zaštite civila, a NATO je komandu nad ovim operacijama preuzeo krajem marta.