Svijet
0

Tridesetak terorističkih ćelija priprema napade

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Alen West, britanski državni sekretar zadužen za sigurnost, izjavio je u ponedjeljak da tridesetak terorističkih ćelija u Velikoj Britaniji priprema napade, precizirajući da se 4.000 osoba nalazi pod policijskim nadzorom.

"Iz dana u dan, službe sigurnosti i policija nadziru 2.000 grupa ili mreža koje prijete da ugroze sigurnost", rekao je on u razgovoru za radio BBC.

"Ima tridesetak mreža koje se nadziru izbliza jer su one u fazi prikupljanja materijala i prave stvari koje bi kratkoročno mogle preći u fazu aktivnosti ako se na to odluče", dodao je on.

"To znači da je oko 2.000 osoba pod, manje-više, bliskim nadzorom i vjerojatno oko 2.000 drugih koje su, manje-više, povezane s njima", precizirao je on, ocijenivši obim operacija sigurnosti "impresionirajućim".

Bivši šef britanske obavještajne službe smatra da su službe sigurnosti ostvarile značajne pomake u prikupljanju informacija o terorističkim urotama. Mnogobrojne informacije prikupljene na računarima zahtijevaju dugotrajnije analize podataka.

West je također rekao da se zalaže za produženje maksimalnog perioda pritvora za navodne teroriste, koji je trenutno određen na 28 dana.

"Vjerujem da će, s obzirom na kompleksnost stvari, biti prilika gdje će nam trebati više od 28 dana", objasnio je on.

West je rekao da je zainteresiran prijedlogom parlamentarca Alexa Carlilea, zaduženog da ispita protuterorističku zakonsku regulativu da se stručnim sucima odobri da odrede dužinu pritvora od slučaja do slučaja, ali je precizirao da želi da se pokrenu šire konsulrtacije prije nego se počnu baviti tim pitanjima.

Prošle sedmice su britanski poslanici produžili su na godinu dana mogućnost pritvora, koji iznosi 28 dana, za osumnjičene teroriste.

Prošle sedmice je novi premijer Gordon Brown rekao da traži politički konsenzus o mogućnostima borbe protiv terorizma.

Zbog većih napada iz jula 2005., u kojima je ubijeno 56 osoba u Londonu, Blair je tada zatražio produženje roka na 90 dana, ali je parlament to odbio prihvativši kompromisno rješenje od 28 dana.