Svijet
0

Tri tijela pronađena u potonuloj indijskoj podmornici

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ronioci indijske mornarice su pronašli tri tijela u podmornici koja je potonula nakon što je eksplodirala u pristaništu u Mumbaiju, a strahuje se da je poginulo i ostalih 18 mornara.

"Tri tijela su pronađena, a potraga za ostalim mornarima je u toku", izjavio je glasnogovornik mornarice.

Ranije su objavljena imena 18 mornara, čije porodice pristižu u Mumbai. Još uvijek nije poznat uzrok eksplozije u podmornici INS Sindhurakshak, koja ima dizelski i električni pogon. Vlasti ne isključuju mogućnost sabotaže, ali zasad ništa ne ukazuje na to.

Ronioci su uspjeli otvoriti glavni poklopac na podmornici i pokušavaju ispumpati vodu koristeći pumpe, a cilj ju je podignuti na površinu.

Zvaničnici su rekli da potragu za mornarima otežavaju slaba vidljivost, ograničen prostor i razbacana oprema nakon eksplozije. Podmornica je ispunjena morskom vodom, a zbog velike toplote nakon eksplozije je deformisana, što onemogućava pristup odjeljcima.

INS Sindhurakshak je jedna od 10 podmornica Kilo-klase, koje su kupljenje od Rusije između 1986. i 2000. godine. Opremljena je ruskim Club-S projektilima. Nedavno je poboljšana ulaganjem čak 80 miliona dolara, a vjeruje se da je u trenutku eksplozije bila naoružana projektilima i torpedima.