Svijet
18

Tri miliona katolika preplavilo plažu Copacabana

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Franjo je u finalnoj večeri Svjetskog dana mladosti, na čuvenoj plaži Copacabana u Rio de Janeiru, okupio tri miliona vjernika.

Papa je pozvao Brazilce da se okrenu razgovoru, a ne nasilju u rješavanju ekonomske nejednakosti te da pokažu više poštovanja ka amazonskoj prašumi i autohtonim narodima koji žive u njoj.

U posljednjim satima svog prvog međunarodnog putovanja, papa je ostvario ogroman rast popularnosti. Prilazeći pozornici na Copacabani, zadnje sjedište njegovog papamobila napunilo se nogometnim dresovima, zastavama i cvijećem koje su mu hodočasnici ubacivali.

"Isus nam nudi nešto više od Svjetskog prvenstva u nogometu!", rekao je papa i izazvao odobravajuće povike iz mase.

U svom najdužem i najvažnijem govoru tokom četveromjesečnog pontifikata, papa je se direktno osvrnuo na "intelektualnu" poruku crkve koja je karakterizirala pontifikat njegovog prethodnika, Benedikta XVI.

Obrativši se brazilskim biskupima, papa je rekao kako obični katolici jednostavno ne razumiju tako uzvišene ideje i potrebno im je da čuju jednostavnije poruke ljubavi, praštanja i milosti koje su suština katoličke vjere.

"Ponekad gubimo ljude samo zato što ne razumiju šta govorimo, jer smo zaboravili jezik jednostavnosti i ubacujemo intelektualizme strane ljudima", rekao je papa Franjo.