Lobiranje
0

Tri miliona eura za priznavanje Kosova

FENA
Kosovska vlada odlučila je izdvojiti iz državnog proračuna tri miliona eura za lobiranje u svijetu kako bi što više zemalja priznalo Kosovo, javljaju u petak kosovski mediji.

Kosovo je za proteklih sedam mjeseci od proglašenja nezavisnosti priznalo 47 zemalja, što ne zadovoljava kosovska očekivanja. Stoga se najavljuje intenzivnija aktivnost Ministarstva vanjskih poslova, a angažirat će se i međunarodne agencije koje će raditi na poboljšavanju slike Kosova u svijetu, što bi trebalo rezultirati time da što veći broj zemalja prizna nezavisnost Kosova.

"Naše se angažiranje neće zaustaviti dok nas ne prizna i posljednja zemlja članica UN-a", rekao je dopredsjednik kosovske vlade Hajredin Kuqi.

Za "kosovsku stvar" ovih dana u New Yorku, tokom zasjedanja Opće skupštine UN-a, lobiraju kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i ministar vanjskih poslova Skender Hyseni. Kako prenose prištinski mediji, predstavnici mnogih zemalja obećali su im skoro priznavanje Kosova.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić i njegovi saradnici lobiraju u New Yorku protiv priznavanja Kosova. Od Opće skupštine UN-a očekuju odluku da se o pravnoj prirodi proglašenja kosovske nezavisnosti izjasni Međunarodni sud pravde u Den Haagu. Zaustavljanje procesa priznavanja Kosova Tadić smatra velikim diplomatskim uspjehom Srbije. Srbijanski dužnosnici i dalje tvrde da Srbija nikad neće priznati Kosovo i očekuju nastavak pregovora o kosovskom statusu.