Svijet
0

Treća sedmica rata u pojasu Gaze

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska ofanziva, u kojoj je ubijeno više od 800 Palestinaca u Gazi, ušla je u treću sedmicu u trenutku kada se intenziviraju diplomatski kontakti u Kairu, u cilju prekida vatre koje preporučuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izrael, koji je odlučio da ne prihvati rezoluciju Vijeća sigurnosti o hitnom prekidu vatre, pokrenuo je u subotu nove napade na teritorij pod kontrolom Hamasa, nakon niza noćnih zračnih udara.

Hamas je također odbacio rezoluciju UN-a. Četiri nove rakete ispaljene su u subotu iz pojasa Gaze na jug Izraela.

Izraeska vojska objavila je da je tokom noći napala više od četrdeset meta u Gazi, posebno lokacije s kojih se ispaljuju rakete i tunele za krijumčarenje oružja na granici između Gaze i Egipta.

U jutarnjim satima ubijeno je sedam Palestinaca u izraelskim zračnim napadima u sektoru Jabaliye, na sjeveru pojasa Gaze, prema palestinskim ljekarskim izvorima.

Milion osoba u Gazi živi bez struje, 750.000 je bez vode a bolnice rade zahvaljujući pomoćnim agregatima koji mogu prestati u slučaju nestanka benzina, javlja UN.

Osim agencija UN-a i Međunarodni komitet Crvenog križa je također privremeno smanjio svoje aktivnosti u Gazi nakon što su i njihova vozila izložena izraelskoj pucnjavi.

Izraelski premijer Ehud Olmert odbacio je rezoluciju UN-a i rekao da se ona ne može provesti.

Palestinski premijer Salam Fayyad osudio je ovu odluku i pozvao međunarodnu zajednicu da "izvrši pritisak na Izrael i primora ga da provede rezoluciju UN-a".

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u telefonskom razgovoru s Olmertom "izrazio je razočarenje nastavkom sukoba na terenu uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti".