Velika Britanija
0

Treća godišnjica bombaških napada u Londonu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prije tri godine, 7. jula 2005. godine, bombaši samoubice aktivirali su eksploziv u tri prepuna voza londonske podzemne željeznice i u jednom gradskom autobusu, usmrtivši 52 osobe.

Bombaškim napadima iz jula 2005. godine počelo je novo poglavlje u britanskoj borbi protiv terorizma, ali je za porodice žrtava tog dana također započela i borba s bolom i žalošću.

Miriam Hayman je jedna je od onih koji su tog jutra izgubili život.

Tri godine kasnije, njena porodica ne prestaje da tuguje - ali je uprkos svemu uspjela da stvori i nešto pozitivno iz tragedije koja ju je zadesila kada je Miriam poginula.

Na treću godišnjicu njene smrti, Ester Hayman se prisjeća dana koji ju je zauvjek odvojio od sestre Miriam.

Ester kaže da će i ove godine porodica pokojne Miriam u podne otići do obližnjeg parka i tu joj, kao i ostalim žrtvama napada, odati poštu.

Na treću godišnjicu napada, porodica Hayman je u indijskoj državi Orissa otvorila dobrotvornu dječju očnu kliniku, koja nosi ime njihove kćerke i sestre Miriam.

"Željeli smo da na taj način trajnom učinimo uspomenu na Miriam i da istovremeno potisnemo tugu što smo je na ovako užasan način izgubili", kaže Ester.

"Prikupljanje dobrotvornih priloga za otvaranje klinike tokom protekle tri godine pomoglo nam je i koristilo da energiju usmjerimo u nešto pozitivno. To što smo na taj način uspjeli da se odupremo, da neutrališemo sve negativno što nam donosi sjećanje na događaje od pre tri godine, kao i saznanje da smo učinili nešto zaista konstrutkivno za tako veliki broj ljudi i omogućimo im da promene svoj život, pružilo nam je veliku utjehu", kaže za BBC Ester Hayman, čija je sestra Miriam jedna od žrtava samoubilačkih bombaških napada prije tri godine u Londonu.