Nakon istrage u Siriji
0

Tragovi uranijuma nedovoljni za sigurne zaključke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tragovi uranijuma pronađeni u Siriji na mjestu koje je Izrael bombardovao septembra prošle godine, tvrdeći da se tu gradi novi nuklearni reaktor, nisu dovoljan dokaz da Damask zaista tu gradi nukearne kapacitete, izjavio je u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei.

"Nećemo biti u stanju da brzo dođemo do zaključka ukoliko nemamo pouzdanu informaciju. Nađen je uranijum ali to ne znači da tu postoji reaktor", rekao je El Baradei na pres-konferenciji u Dubaiju, prenosi Reuters.

On je najavio da će kasnije tokom sedmice biti objavljen izveštaj IAEA o navodno prikrivenoj atomskoj aktivnosti u Siriji, ali i da ni u njemu neće biti rečeno da li postoji u Siriji reaktor ili ne. "Osim toga da bi se to tačno utvrdilo neophodna je saradnja i Sirije i Izraela", dodao je El Baradei.

Početkom mjeseca diplomati u Beču izjavili su za britansku agenciju da su u uzorcima koje su uzeli inspektori IAEI na istoku Sirije pronađene čestice prerađenog uranijuma, ali da je potrebna dodatna istraga da bi se izvukli zaključci.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al Mualem odbacio je tvrdnje da pronađene čestice ukazuju na postojanje nuklearnog reaktora ocjenivši da su takvi zaključci politički motivisani. Dodao je da je mogućno da taj uranijum potiče od izraelskih bombi bačenih prošle godine.

Washington, glavni saveznik Izraela, pak tvrdi da se na tom mjestu nalazi tajni nuklearni reaktor čija je izgradnja bila skoro završena kada ga je Izrael bombardovao septembra 2007. Damask je naveo da je Izrael bombardovao vojnu zgradu koja je van upotrebe i da su podaci američkih obaveštajaca o izgradnji nuklearnog reaktora izmišljeni.