SAD
0

Tornado i oluje ruše krovove i čupaju drveće

Sarajevo-x.com
Luteranska crkva u Minneapolisu
Luteranska crkva u Minneapolisu
Snažni vjetrovi su pogodili dijelove četiri srednjozapadne američke savezne države, ostavljajući za sobom razbijene prozore, pokidane strujne žice i mnoge ozlijeđene, a prijavljeno je najmanje šest tornada.

Nacionalna meteorološka stanica je primila informaciju i o mogućem tornadu u blizini centra Minneapolisa, gdje su vjetrovi uništili 90 godina star zvonik na crkvi.

Wisconsin, Iowa i Illinois su takođe pogođeni, iako je jedini prijavljeni tornado u srijedu uvečer bio u Hastingsu, otprilike 50-ak kilometara jugoistočno od Minneapolisa, gdje je iz zemlje iščupano drveće visoko 90 metara, javlja AP.

Jack Freitag kaže da je stajao u predvorju Centralne luteranske crkve u Minneapolisu kad je ugledao kako mu se s juga, preko parkirališta, približava ogromni "oblak", dok je sve brujalo.

Kad je vjetar razorio dijelove crkve, u njoj se nalazilo oko 120 ljudi, rekao je glasnogovornik crkve Joe Bjordal.

"Zabrinuo sam se za ljude koji su bili unutra", rekao je Freitag, koji je sve uputio da pronađu zaštitu u podrumu crkve. Na kraju, nasreću, niko nije ozlijeđen.

I obližnja prodavnica je ostala bez krova, a oni koji su se u njoj zatekli kažu da nikad ništa glasnije nisu čuli nego kad se krov počeo rušiti.

Šestero ljudi je zbog ozljeda povezanih s olujom prevezeno u Springfield bolnicu, ali kako kaže bolničko osoblje, nijedan od pacijenata nije u životnoj opasnosti.