Svijet
15

Tokom samita G20: Obama Putina i Ruse nazvao siledžijama

Klix.ba
Američki predsjednik Barack Obama sudjelovao je na samitu svjetskih vođa u Australiji, gdje je uglavnom govorio o stanju i odnosima u Aziji, osvrnuvši se u jednom dijelu govora i na Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina.

Poseban dio govora bio je upućen Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojem se Obama osvrnuo na rusko pripajanje Krima, iskoristivši metaforu o "slučaju kada velike države maltretiraju male, ponašajući se prema njima kao siledžije", navodi CNN.

Obama, koji se u svom govoru uglavnom fokusirao na odnose s Azijom, uputio je nove kritike Moskvi, kazavši kako su Sjedinjene Američke Države nastojale da se suprotstave agresiji Rusije protiv Ukrajine, budući da se radi o nečemu što je "prijetnja za čitav svijet, kao što se vidjelo u obaranju aviona MH17."

Australijski je premijer Tony Abbot također je naglasio kako je potrebno da Putin preuzme odgovornost za obaranje aviona iznad Ukrajine, istakavši kako Moskva nesumljivo snosi dio odgovornosti za ovu nesreću.

Samit G20 ne prolazi dobro za Vladimira Putina, javili su svjetski mediji. On će samit napustiti ranije nego što je predviđeno, jer se prvi čovjek Kremlja suočava s velikim pritiskom zapadnih zemalja u vezi s krizom u Ukrajini.