Somalija
0

Tokom ofanzive poginula 53 mirotvorca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 53 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije poginula su u ofanzivi koja je pokrenuta prije dvije sedmice u Somaliji protiv islamskih ekstremista, saopćili su dužnosnici. Snage Afričke unije, poznate kao AMISCOM, javno su izvijestile samo o manjem broju stradanja svojih pripadnika iz straha da bi Burundi, koji je jedna od zemalja koje osiguravaju najveći broj vojnika, mogao preispitati svoje sudjelovanje, prenio je Associated Press.

Prema navodima dvoje diplomata, koji su željeli ostati anonimni, najmanje 43 vojnika iz Burundija i 10 vojnika iz Ugande poginulo je od 18. februara kada je pokrenuta ofanziva u Somaliji.

AMISCOM je, međutim, saopćio da je s druge strane ubijeno više stotina pripadnika skupine Al-Shabab, jedne od najopasnijih pobunjeničkih skupina u Somaliji, i da su mirovne snage povratile kontrolu nad prijestolnicom Mogadishuom.

U Mogadishuu je prisutno oko 8.000 vojnika Afričke unije, a u narednih nekoliko mjeseci trebalo bi biti upućeno još 4.000 vojnika iz Ugande i Burundija.