Požari u Australiji
0

"To se ne da opisati drukčije nego kao masovno ubistvo"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Umorni vatrogasci i spasilačke ekipe izvlače u ponedjeljak desetke mrtvih iz spaljenih kuća, a broj poginulih u požarima u Australiji popeo se na 135.

"Svi su poginuli. Baš svi. Ni kuća više nema. Svi su mrtvi u kućama. Svi su mrtvi", plakao je preživjeli Christopher Harvey dok je hodao mjestom Kinglakeom u kojem je najviše stradalih, javlja Reuters.

Požari od subote pustoše trima saveznim državama na jugoistoku zemlje, potpomognuti iznimno visokim temperaturama, nezapamćenom sušom i snažnim vjetrovima.

Policija drži da su neki požari podmetnuti, a zgarište u mjestu sjeverno od Melbournea proglasila je mjestom zločina.

"To se ne da opisati drukčije nego kao masovno ubistvo", rekao je premijer Kevin Rudd. "Broj (mrtvih) strašan je, a bojim se da će i rasti", dodao je

Najgori dosad zabilježeni požari u Australiji bili su 1983. kad je poginulo 75 ljudi. Najnoviji su požari najstrašnija prirodna katastrofa u toj zemlji u zadnjih stotinjak godina, te među najtežim nesrećama te vrste u svijetu.

U julu i augustu 2007. suša u Grčkoj izazvala je požare koji su opustošili poluotok Peloponez i otok Eubeju, sjeveroistočno od glavnoga grada Atine, i ubili 67 ljudi.

Maja 1987. najgori požari u novijoj kineskoj povijesti ostavili su za sobom najmanje dvjesto mrtvih, a više od pedeset hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom u pokrajini Heilongjiangu na sjeveroistoku zemlje.

U augustu 1949. u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Landesu zaboravljeni opušak izazvao je požar u kojem su poginula 82 gasitelja, objavio je France Presse.