Ukrajina
0

Timošenko zagovara referendum prije ulaska u NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinska premijerka i predsjednička kandidatkinja Julija Timošenko izjavila je u ponedjeljak da Ukrajina ne bi trebala ući u NATO a da prije toga u zemlji ne bude održan referendum.

Timošenko je u intervjuu njemačkom dnevniku Handelsblatt rekla da ovo pitanje trenutno nije aktuleno i da se ona, kad je riječ o učlanjenju u Savez, zalaže za održavanje referenduma, prenio je Itar-Tass.

Na pitanje novinara njemačkog lista da li bi žrtvovala članstvo u NATO-u zarad dobrosusjedskih odnosa s Rusijom, Timošenko je odgovorila: "To je osjetljiva tema. Potrebno je da prođe još vremena prije nego što se budemo mogli pozabaviti tim pitanjem."

Ona je istaknula da teži pragmatičnim odnosima s Moskvom, ali smatra kako je najprije potrebno te odnose normalizirati.

"Kao premijerka već sam poduzela prve korake na tome planu", navela je Timošenko, podsjetivši da su s Rusijom zaključeni desetogodišnji ugovori o isporukama plina, kao i da je aktivirana saradnja u drugim područjima.

Predsjednički izbori u Ukrajini bit će održani 17. januara naredne godine.

Službena Moskva se protivi širenju Sjevernoatlantskog saveza na istok, odnosno na države koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog saveza, a posebno eventualnom ulasku Ukrajine u NATO.