Plinska kriza
0

Timošenko u Moskvi radi potpisivanja ugovora o plinu

FENA
Julija Timošenko, ukrajinska premijerka, stigla je u ponedjeljak u sjedište ruske vlade u Moskvi kako bi prisustvovala potpisivanju ugovora o obnavljanju snabdijevanja Evrope plinom preko Ukrajine, javila je agencija Interfax.

Timošenko je potvrdila da će, čim državne kompanije ovih zemalja Gazprom i Naftogaz budu parafirale ugovore, biti uspostavljen "tranzit prema Evropi".

Nakon dugih diplomatskih razgovora proteklog vikenda, ukrajinska premijerka Julija Timošenko i ruski premijer Vladimir Putin izjavili su da će isporuka plina biti uskoro obnovljena.

Potpisivanje koje je Putinov glasnogovornik Aleksdandar Smirnov najavio za 12.30 sati kasnilo je, ali zvaničan razlog kašnjenja nije poznat.

Ruska štampa sumnja da će kriza biti brzo okončana i ističe sukob premijerke Timošenko i njenog rivala predsjednika Juščenka, koji bi mogao da ospori ugovor koji zaključi šef vlade.

Evropska unija više nije optimistična. "Bilo je previše prekinutih sporazuma i neodržanih obećanja", saopćilo je češko predsjedništvo EU.