Svijet
0

Tim Hetherington dobitnik nagrade World press photo

FENA
Foto: AP; Pobjednička fotografija
Foto: AP; Pobjednička fotografija
Nagrada za najbolju svjetsku fotografiju u novinarstvu (World Press Photo 2007.) dodijeljena je u petak Britancu Timu Hetheringtonu za fotografiju iscrpljenog američkog vojnika, snimljenu u jednom bunkeru u Afganistanu za časopis "Vanity Fair". Nagrađenu fotografiju žiri je ocijenio kao "sliku iscrpljenosti čovjeka, ali i jedne nacije".

Ovogodišnje nagrade fondacije World Press Photo dobilo je 59 fotografa iz 23 zemlje. Agencija Getty Images dobitnik je pet nagrada, uključujući i nagrade za najbolju fotografiju u kategorijama "Spot news singles" i "Spot news stories" za sliku Johna Moorea o ubistvu pakistanske opozicione liderke Benazir Bhutto i sliku mrtvih planinskih gorila.

Reutersovi fotoreporteri nisu osvojili nijednu nagradu, dok su fotografi Asociated Pressa dobili nagrade u dvije kategorije. Na ovogodišnjem 51. konkursu u organizaciji fondacije World Press Photo, sa sjedištem u Amsterdamu, učestvovao je rekordan broj od 5.019 fotografa iz 125 zemalja koji su podnijeli 80.536 radova.

Svečano uručenje nagrada i izložba nagrađenih fotografija bit će održani u aprilu u Amsterdamu.