"Kineska zavjera"
0

Tibetanski lider branio Dalaj Lamino ponašanje i zahtjev dječaku da mu "sisa jezik"

G. M.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Visoki tibetanski vođa branio je Dalaj Lamu zbog videa na kojem se vidi kako traži od dječaka da mu sisa jezik.
Penpa Tsering, šef tibetanske vlade u egzilu, nazvao je postupke duhovnog vođe "nevinim" i rekao da pokazuju njegovo "srdačno ponašanje", prenio je BBC.

Video je izazvao bijes nakon što je postao viralan na društvenim mrežama, a korisnici su njegove postupke nazvali neprimjerenima. Dalaj Lamin ured se izvinio zbog incidenta.

Tsering je u četvrtak rekao da su Dalai Lamini postupci pogrešno protumačeni i da je kontroverza povrijedila osjećaje njegovih sljedbenika.

Također je rekao da je Dalaj Lama oduvijek živio u "svetosti i celibatu" i da su ga godine duhovne prakse odvele daleko od "tjelesnih užitaka".

Tsering je također ustvrdio da istrage sugeriraju da "prokineski izvori" stoje iza toga da video postane viralan na društvenim mrežama. Za tu tvrdnju nije dao nikakve dokaze. Dodao je kako se "politički ugao ovog incidenta ne može zanemariti".

Iako se čini da se incident dogodio u Dalaj Laminom hramu u Dharamshali 28. februara, kontroverzni video postao je viralan na društvenim mrežama ranije ovog mjeseca. Na Twitteru je pogledan više od milion puta.

U videu se čuje kako Dalaj Lama traži od dječaka da ga poljubi u obraz, a potom i u usne, nakon što dječak pita može li ga zagrliti. Vođa je zatim stavio svoje čelo na dječakovo, prije nego što je isplazio jezik i tražio od dječaka da mu "sisa jezik".

Video je izazvao međunarodne kritike s nekim desničarskim aktivistima koji su rekli da su postupci duhovnog vođe jednaki zlostavljanju djece. U izjavi koju je izdao njegov ured, Dalaj Lama je rekao da se želi izviniti djetetu i njegovoj porodici "zbog boli koju su njegove riječi možda prouzročile".

"Njegova Svetost često zadirkuje ljude koje susreće na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama. Žali zbog incidenta", saopćio je njegov ured.

Dalaj Lama živi u egzilu u Indiji otkako je pobjegao s Tibeta 1959., nakon ustanka protiv kineske vladavine tamo. Već je jednom izazvao kontroverze 2019., kada je u intervjuu za BBC rekao da bi svaka buduća žena Dalaj Lama trebala biti "privlačna". Njegov se ured kasnije izvinio za njegove izjave.