Svijet
0

Tibet na dnevnom redu evropskih ministara vanjskih poslova

FENA
Bernard Kouchner
Bernard Kouchner
Evropski ministri vanjskih poslova, koji se u petak i subotu sastaju u Sloveniji, razgovarat će i o događanjima na Tibetu, kako je to sugerirao francuski ministar Bernard Kouchner, objavila je predsjedavajuća Evropske unije.

"Najvjerojatnije ćemo imati ne tako duge razgovore", rekao je u srijedu novinarima slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija zemlja do kraja juna predsjedava EU-om.

"Dokument upravo pripremaju oni koji su predložili razgovore, ali ja ga još nisam vidio. Međutim, ne može se pretpostaviti da se radi o nečemu formalnom kada je to neformalan sastanak", dodao je Rupel.

Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner zatražio je u utorak da ministri na sastanku u Sloveniji usvoje zajednički stav vodeći računa o unutarnjim "odnosima ove velike zemlje kao što je Kina, ali i o patnjama Tibetanaca i aktuelnom nasilju".

Rupel nije precizirao da li će se razgovori ministara, predviđeni za subotu, odnositi i na eventualni bojkot ceremonije otvaranja Olmpijskih igara u Pekingu 8. augusta.

On je ponovio kako EU očekuje da kineske vlasti i tibetanski predstavnici "dođu do sporazuma, odnosno do pomirenja".