Svijet
0

The Times: Rušenje američkoga političkog tabua...

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pod naslovom "Carter je u pravu što je rekao neizrecivo", The Times objavljuje u srijedu autorski tekst Bronwen Maddox povodom izjave bivšega američkog predsjednika Jimmyja Cartera o broju nuklearnih bojevih glava koje ima Izrael (150).

Carterova spremnost da kaže svijetu koliki je izraelski nuklearni arsenal samo je najnoviji znak njegove želje da kaže ono što političari u njegovoj zemlji smatraju neizrecivim u vezi s američkom bliskoistočnom politikom.

Zbog toga će, nastavlja Timesova komentatorica, govori koje je Carter održao ove sedmice u Britaniji za mnoge Evropljane značiti da je on idealan za položaj u Bijeloj kući.

Kada je međutim riječ o stvarnim američkim predsjedničkim izborima, Carterov prošlomjesečni sastanak s liderima Hamasa i njegova knjiga iz 2006. u kojoj je optužio Izrael za apartheid prema Palestincima - pozicioniraju ga u potpunosti izvan potencijalne utrke za Bijelu kuću.

Toliko, da je Barack Obama, iako s dosta muke, osudio Carterovu posjetu Hamasu usprkos tome što je Carter podržao Obaminu kampanju.

Carter je sasvim u pravu, zaključuje Times, što ističe da Hamas ili Iran neće nestati sa scene i napravio je prvi korak ka rušenju jedne američke tabu teme.