Svijet
0

The Independent: Put Britanije od oslobodioca do okupatora u Afganistanu

FENA
Britanski dnevnik The Independent u jednom od svojih uredničkih komentara u utorak postavlja pitanje - da li se Britanija u Afganistanu od oslobodioca pretvorila u okupatora?

Afganistan, koji je u 19. stoljeću doživio niz krvavih i katastrofalnih britanskih invazija, sada je svjedok najveće operacije britanske vojske u kojoj sudjeluje sedam hiljada vojnika, za razliku od Iraka u kojem je raspoređeno pet hiljada.

Usprkos tome, ratni ciljevi nikada nisu jasno utvrđeni, a da se i ne spominje odgovornost pred parlamentom i britanskim narodom. Prvobitni ciljevi angažiranja bili su jasni - podrška Sjedinjenim Državama u višenacionalnoj operaciji za svrgavanje režima koji je pružao zaklon organizatorima napada 11. septembra 2001. godine i njihovo hapšenje.

Pet godina kasnije, međutim, Britanija se našla u potpuno drugačijoj ulozi pružanja podrške nestabilnoj vladi Hamida Karzaija, iskorjenjivanja trgovine drogom i predvođenja borbe protiv talibana, na jugu zemlje.

A taj zadatak, kako je ocijenio britanski ambasador u Kabulu, mogao bi potrajati izuzetno dugo - čak 30 godina. Vrijeme je da se postavi pitanje - da li je ta operacija mudra pa čak i praktična?

Britanija i druge zapadne zemlje zbog svoje aktuelne uloge riskiraju da budu viđene ne kao oslobodioci, već kao okupatori, a svemu tome, zaključuje uvodničar Independenta, dodatno dopinosi i njihova nepopularnost zbog više stotina civilnih žrtava u NATO-ovom bombardiranju položaja talibana.