Svijet
0

The Independent: Papino izvinjenje je bilo primjereno

FENA
Britanska štampa u ponedjeljak opširno izvještava o izvinjenju pape Benedikta XVI upućenom muslimanima nakon niza protesta povodom njegovog prošlosedmičnog govora.

Papa je, podsjećamo, citirao kritike koje su na račun islama iznijete u jednome srednjevjekovnom teološkom tekstu.

List Daily Telegraph tim povodom piše kako izgleda ne postoje granice spremnosti predstavnika muslimanske zajednice da izražavaju šok i neslaganje. Njihove poruke potom prihvate fanatici koji čine jezive napade na kršćane u muslimanskim zemljama.

Kada se posljednji put jedan muslimanski lider izvinio za takve zločine? - pita se Daily Telegraph i nastavlja: pretpostavljamo da zapadno javno mnijenje zapravo i nije nezadovoljno jer je Benedikt izrekao neizrecivo.

Sada je vrijeme da i drugi crkveni velikodostojnici svojim muslimanskim kolegama kažu da oni koji su uvijek spremni dijeliti kritike moraju naučiti i kako da ih primaju.

The Independent se pita treba li od svakoga vjerskog ili bilo kojega drugog vođe očekivati da vaga svaku svoju riječ kao da ga sluša cijeli svijet.

I previše ispraznih riječi u javnoj debati ima svoje negativne strane, upozorava list, jer prikriva prave izvore neslaganja. Neslaganje potom može da se rasplamsa u sukob koji je mnogo žešći nego što bi bio da se o prvobitnom problemu trezveno razgovaralo.

Ipak, Papino javno i lično izvinjenje svima koje su njegove riječi uvrijedile bilo je primjereno. Znamo da mu je želja da se među svjetskim religijama uspostavi "dijalog pun uzajamnog poštovanja". Ako mu je to cilj, onda možda postoje načini da ga ostvari koji nisu toliko otvoreni za pogrešna tumačenja, zaključuje Independent.