Svijet
0

The Guardian: Samit u Annapolisu ambiciozan i riskantan pokušaj

FENA
Britanski The Guardian opisuje bliskoistočni samit u Annapolisu, u Sjedinjenim Državama, koji počinje u utorak, kao ambiciozan ali riskantan pokušaj da se poslije sedmogodišnjeg nasilja ponovno pokrenu mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca.

Potvrda sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da će na razgovore poslati zamjenika ministra vanjskih poslova garantira snažnu arapsku podršku.

To će, primjećuje u ponedjeljak Guardian, biti bliskoistočni samit u najjačem sastavu još od Madridske konferencije 1991. godine – prisustvovat će mu oko 200 visokih diplomata iz najmanje 35 zemalja, mada su, naglašava list, ulozi mnogo veći a očekivanja daleko manja.

The Times primjećuje da su napori predsjednika Georgea W. Busha da postigne neki značajniji napredak na Bliskom istoku zapeli već prilikom razgovora o tim razgovorima.

Naime, izraelski i palestinski pregovarači još su u nedjelju uvečer ulagali očajničke napore kako bi usaglasili zajedničku deklaraciju.

Predstavnici dviju strana, piše Times, nisu postigli dogovor do posljednjeg trenutka usprkos činjenici da su o tome počeli pregovorati još prije nekoliko mjeseci.