Uhapšen osumnjičeni
55

Težak zločin kod popularnog njemačkog dvorca: Djevojka preminula nakon što je gurnuta sa 50 metara visine

B. R.
Dvorac Neuschwanstein (Foto: EPA-EFE)
Dvorac Neuschwanstein (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je napadnuta i gurnuta sa brda kod dvorca Neuschwanstein koji se nalazi na jugu Njemačke, 21-godišnjakinja je preminula. Teško je povrijeđena njena prijateljica, a uhapšen je osumnjičeni muškarac.

Tužitelji su objavili da je djevojka, čiji identitet nije objavljen, preminula nakon što je gurnuta sa visine od 50 metara. Njena 22-godišnja prijateljica je teško povrijeđena i nalazi se u bolnici. Ona je također gurnuta pri pokušaju da zaustavi napadača.

Policija je saopćila da je uhapsila Amerikanca koji se dovodi u vezu sa napadom. Riječ je o 30-godišnjem turisti čiji identitet također nije objavljen. Tvrdi se da je pobjegao sa mjesta događaja.

Uhapšen je nakon velike policijske potrage tokom koje je bilo angažovano više od 25 vozila. Odvezen je u policijsku stanicu kod grada Fussen u saveznoj pokrajini Bavarska.

Policija vjeruje da je mladić sreo djevojke za koje njemački mediji navode da su američke državljanke. To se desilo na mjestu koje je popularan vidikovac za gledanje spomenutog dvorca. Prvo je napao 21-godišnjakinju.

"Kada je 22-godišnjakinja reagovala, pokušao ju je zadaviti, a onda ju je gurnuo niz strminu", saopćila je policija.

Pretpostavlja se da je pokušao počiniti silovanje te je istaknuto da je 21-godišnjakinja helikopterom transportovana u bolnicu, ali je kasnije preminula. Osumnjičeni mladić se danas pojavio pred Okružnim sudom te mu je određen pritvor.

Neuschwanstein je jedna od najpopularnijih njemačkih turističkih atrakcija koju godišnje posjeti više od 1,3 miliona ljudi, podaci su bavarskog ministarstva finansija. Dvorac je izgrađen u 19. stoljeću 126 kilometara od Minhena te je bio glavna rezidencija vladara tog dijela Njemačke, prenosi BBC.