Svijet
0

Texas u iščekivanju naleta uragana Rita, jačina vjetra oslabila

NINA
Američka savezna država Texas u iščekivanju je naleta uragana Rita, koji se očekuje u nadolazećima satima kada će se oluja spustiti na kopno, iako jačina vjetra koja prati uragan nije onakve jačine kako se strahovalo.

Oko dva miliona ljudi je napustilo svoje domove, i u kolonama dužim od 100 kilometara kreću se prema sjeveru, ostavljajući za sobom uglavnom napuštene gradove.

U središtu Galvestona, koji je također većinom evakuiran, izbio je požar, za vrijeme dok taj grad trpi snažne udare vjetra s okeana.

U državi Louisiana, valovi koje je donijela oluja probili su neke od nasipa oko New Orleansa, koji su bili popravljeni nakon naleta uragana Katrina krajem prošlog mjeseca.

Međutim, pripadnici inženjerije američke vojske koji pokrivaju to područje izjavili su da je stvarna šteta nastala prvim uraganom i da je malo toga ostalo u napuštenom gradu što bi moglo biti oštećeno.

Veliki valovi koje donosi uragan Rita veću prijetnju stvaraju obali Texasa, gdje su dužnosnici upozorili da bi naftna i hemijska postrojenja oko Port Arthura, poznatog i kao Energy City, mogla biti poplavljena.

Rita je malo oslabila dok se približavala obali, ali je vjetar i dalje puhao jačinom od 195 km/h.

Prelazak uragana na kontinentalni dio Texasa i jugozapad Louisiane očekuje se u zoru po lokalnom vremenu.