Svijet
24

Terorizam: Evropa pod dvostrukom prijetnjom Al-Kaide i radikalnih pojedinaca

FENA
Evropa treba ojačati svoj arsenal protiv terorizma jer je pod dvostrukom prijetnjom velikim napadom Al-Kaide i akcija radikalnih pojedinaca, upozorilo je u srijedu nekoliko evropskih izvora.

"Postoje razlozi za zabrinutost i treba biti krajnje oprezan", rekao je jedan evropski zvaničnik blizak ovom pitanju.

"Al-Kaida je oslabila, ali ona može da organizira napad protiv zapada da bi pokazala da još postoji", objasnio je on. Ovu zabrinutost dijele velike obavještajne službe, posebno britanski MI5.

"Bojim se velikog udara Al-Kaide, koja nije odustala od udara u Evropi. Međutim, najstrašnija prijetnja je od atomiziranog terorizma, jer je njegovo otkrivanje vrlo, vrlo komplikovano", rekao je za novinsku agenciju AFP evropski poslanik, francuski konzervativac Arnaud Danjean, bivši pripadnik obavještajnih službi.

Petnaest dana nakon napada u Parizu i sedmicu nakon napada u Belgiji protiv terorista spremnih da stupe u akciju, Danjean je rekao da je ubijeđen da "će se ovo dogoditi ponovo". "Zabrinut sam, jer je prijetnja jaka i povećava se", dodao je on.

Više od 3.000 radikaliziranih Evropljana se pridružilo terorističkim pokretima u Siriji i Iraku, prema podacima koje su dostavile države. Gotovo 30 posto se vratilo u te države.