Svijet
12

Teroristička grupa Al Shabaab preuzela odgovornost za napad na avion

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Teroristička grupa Al Shabaab zvanično je preuzela odgovornost za bombaški napad u kojem je teško oštećen somalijski avion.

Grupa povezana sa Al Qaidom objavila je izjavu u kojoj tvrdi da su njihov cilj bili visoki zapadni službenici koji su se nalazili na tom letu. Također, tvrde kako je napad osveta za zločine koje je počinila koalicija zapadnih križara i njihovih obavještajnih agencija.

Bomba je bila skrivena u laptopu i napravljena je na tako sofisticiran način da je radnici osiguranja na aerodromu nisu uočili kada je prošla kroz skener. Eksplodirala je u avionu Daallo Airlinesa koji je letio iz Mogadiša u Djibouti. Eksplozija je napravila veću rupu na bočnom dijelu aviona zbog čega je morao hitno sletjeti.

Pretpostavlja se da je napad izveo Somalijac Abdullahi Abdisalam Borleh kojem su date jasne upute gdje da sjedne i kada da aktivira uređaj. Službenici su kazali kako je ključnu ulogu odigralo kašnjenje aviona jer je to spriječilo sigurnu smrt putnika. Naime, avion nije bio na velikoj visini kada je bomba eksplodirala.

Većina putnika ovog leta trebala je letjeti Turskih Airlinesom, ali je ta kompanija otkazala let zbog jakih vjetrova.

U avionu su se nalazila 74 putnika, a prema službenim informacijama poginula je samo jedna osoba, bombaš koji je pod pritiskom koji je nastao zbog rupe "izvučen" iz aviona, javlja BBC.