Bombaj
0

Teroristi strance drže kao taoce

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijske snage sigurnosti razmjenjuju vatru sa teroristima koji drže taoce iz zapadnih zemalja u dva luksuzna hotela u indijskoj metropoli Mumbaiju (Bombaju).

Kako prenosi BBC, trupe su okružile poprišta ubrzo nakon serije koordiniranih napada u kojima je ubijena najmanje 101 osoba, dok je 287 njih povrijeđeno.

Ovi hoteli se nalaze među sedam lokacija koje su bile na meti terorista u srijedu kasno navečer. Policija je izvijestila da su četiri napadača ubijena, a devet njih uhapšeno.

Situacija je još uvijek van kontrole u hotelima Taj Mahal Palace i Oberoi Trident gdje naoružani teroristi drže oko 40 taoca.

U izvještajima s ovim područja stoji da indijske sigurnosne snage razmjenjuju vatru s napadačima u oba hotela, a jedna velika ekplozija začula se jutros u Oberoiju.

Napadi su zabilježeni na više lokacija u gradu, na glavnom željezničkom kolodvoru, u bolnici, restoranu, dva hotela i drugdje. Napadači koriste granate i automatsko naoružanje.

Policija je objavila da je ubijeno šest stranaca, 14 policijskih službenika i 81 Indijac. Izvještaji s mjesta događaja upućuju na to da su kao taoci zadržani mahom američki i britanski državljani.

Napad se povezuje da islamističkom organizacijom Al-Qaida, odnosno sa grupom koja sebe naziva Dekanski mudžahedini, a koji su, navodno, preuzeli odgovornost za ovaj teroristički čin. Ipak, dolaze informacije da bi u događaje mogla biti uključena i neka druga organizacija.

Policija je telefonski razgovarala sa muškarcem koji se predstavio kao Sahadullah i rekao da je on jedan od sedam napadača u hotelu. Uputio je zahtjev da islamski militanti budu oslobođeni iz indijskih zatvora.

Najmanje dva gosta zarobljena u svojim sobama u Taj Mahalu telefonirali su TV stanicama. Jedan je rekao da je izlaz za slučaj nužde zatvoren, a drugi da je vidio dva tijela kako plutaju u bazenu.

Nijemac koji je uspio pobjeći iz hotela rekao je da ima dvojicu kolega zarobljenih unutra te da ih je posljednji put čuo prije tri sata, nakon čega im se baterija na telefonu potrošila.