Svijet
0

Tepco traži još 9 milijardi dolara za odštetu žrtvama Fukushime

FENA
Japanska kompanija Tokyo Electric Power (Tepco) zatražila je u utorak od vladinog tijela za finansijsku pomoć dodatnih 690 milijardi jena (8,8 milijardi dolara) za obeštećenje žrtava nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi koja je vlasništvo kompanije.

Kako bi pomogla Tepcou, najvećoj japanskoj tvrtki za distribuciju električne energije, da namiri troškove odštete i čišćenja koji dosežu milijarde dolara, vlada je već u novembru pristala putem fonda za pomoć dati 890 milijardi jena.

"Preispitali smo procijenjeni iznos odštete, nakon čega je odbor za odštetne zahtjeve donio odluku o dodatnim mjerama za odštetu žrtvama koje su se dobrovoljno evakuirale", saopćio je Tepco.

Japanski ministar trgovine Yukio Edano, zadužen i za energetsku politiku, vjerovatno će zahtjev odobriti već u januaru, rekao je agenciji Reuters izvor blizak slučaju, prenijela je Hina.

Sjeveroistok Japana pogodili su 11. marta 2011. potres magnitude 9 i golemi plimni val u kojima je poginulo ili nestalo oko 28.000 ljudi. Potres i cunami teško su oštetili i nuklearku Fukushima, a zbog istjecanja radijacije evakuirano je oko 80.000 stanovnika iz područja oko elektrane.