Demant iz Kremlja
35

Telegram kanal objavio da je Putin sinoć umro, njegov glasnogovornik kaže da je to laž

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Telegram kanal General SVR objavio je jučer informaciju da je predsjednik Rusije Vladimir Putin umro u svojoj rezidenciji u Valdaju, a nakon toga se oglasio Kremlj koji je demantovao te navode.
"Ruski predsjednik Vladimir Putin preminuo je večeras u svojoj rezidenciji u Valdaju. U 20:42 po moskovskom vremenu doktori su prekinuli reanimaciju i konstatirali smrt", navedeno je na kanalu.

General SVR dugo tvrdi da ruski predsjednik boluje od raka i da je smrtno bolestan. Kanal je takođe naveo da je u Rusiji bio u toku "puč" i da je osiguranje Putinovog dvojnika, za kojeg neko vrijeme tvrde da postoji, pojačano.

Također su naveli da su doktori blokirani u sobi s Putinovim tijelom, a da ih drže predsjedničke sigurnosne službe po naredni Dmitrija Kočneva, direktora Federalne stražarske službe.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je za državni medij RIA Novosti da je ova izvještaj "apsurdan informativni kanal".

"Takve vrste objava pripadaju kategoriji lažnih vijesti o kojima brojni mediji uporno pišu i raspravljaju. Ovo izaziva podsmijeh u Kremlju", rekao je Peskov.

Ranije ove sedmice Peskov je negirao da je Putin doživio srčani udar i da ruski predsjednik koristi dvojnika.