Svijet
0

Teheran odbacio američke sankcije

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iran je odbacio uvođenje novih sankcija Vašingtona finansijskim institucijama koje posluju sa iranskom Centralnom bankom u vezi sa spornim nuklearnim programom zemlje, javila je novinska agencija "Stjudents".

Šef iranske Trgovinske komore Mohamad Nahavandijan odbacio je potez kao "neopravdan", rekavši da će te sankcije dobiti rođendan recipročan odgovor.

"Iranski narod i svi koji rade u trgovini i  ekonomskim poslovanjima naći će druge alternative", rekao je Nahavandijan.

SAD i EU već su uvele četiri runde sankcije posredstvom UN u vezi sa nuklearnim programom Irana i uvele jednostrane mjere koje su prekinule zapadne investicije u naftni sektor Irana, otežavajući ulazak i izlazak novca iz zemlje.

Sankcije Centralnoj banci ojačat će postojeće restrikcije i otežat će Iranu primanje uplata za izvoz, posebno nafte, vitalnog izvora tvrde valute za petu zemlju po  izvozu nafte u svijetu. Američki predsjednik Barack Obama potpisao je zakon, koji je Kongres odobrio prošle sedmice, a čiji je cilj da smanji prihode Teherana od nafte, ali daje američkom predsjedniku ovlaštenja da ukine kaznu, ako se ukaže potreba.

Obama je naglasio da je  zabrinut zbog dijelova ovog zakona koji se odnose na osumnjičene za terorizam. "Ja podržavam ovaj  zakon u cjelini, ali to ne znači da se slažem sa svime", rekao je Obama. Obama je potpisao ovaj zakon na Havajima, gdje sa porodicom provodi božićne i novogodišnje praznike.