Promjena politike ?
0

Talibanski dužnosnik kaže da je djevojčicama svih dobi dopušteno studirati u vjerskim školama

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Afganistanskim djevojčicama svih dobi dopušteno je učiti u vjerskim školama, koje su tradicionalno samo za dječake, rekao je u četvrtak talibanski dužnosnik.

Dan ranije, posebna izaslanica UN-a Roza Otunbayeva rekla je Vijeću sigurnosti i novinarima da Ujedinjeni narodi dobivaju "sve više i više anegdotskih dokaza" da djevojke mogu studirati u islamskim školama poznatim kao medrese.

Ali Otunbajeva je rekla da nije jasno što čini medresu, postoji li standardizirani nastavni plan i program koji dopušta moderne obrazovne predmete i koliko djevojaka može učiti u školama.

Talibani su globalno osuđivani zbog zabrane školovanja djevojčicama i ženama nakon šestog razreda, uključujući univerzitete. Medrese su jedna od rijetkih opcija za djevojčice nakon šestog razreda da dobiju bilo kakvu vrstu obrazovanja.

Mansor Ahmad, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja u glavnom gradu Afganistana Kabulu, rekao je u poruci za Associated Press da ne postoje dobna ograničenja za djevojčice u medresama pod kontrolom vlade. Jedini uvjet je da djevojke budu u razredu medrese koji odgovara njihovom uzrastu.

“Ako njena dob nije u skladu s klasom i (dob) je previsoka, onda joj nije dopušteno. Medrese imaju ista načela kao i škole i starijim ženama nije dopušteno pohađati niže razrede", rekao je Ahmad.

Privatne medrese nemaju dobnih ograničenja i žene svih dobi, uključujući odrasle žene, mogu studirati u ovim školama, prema Ahmadu.

U Afganistanu postoji oko 20.000 medresa, od kojih je 13.500 pod kontrolom vlade. Privatne medrese rade iz džamija ili domova, rekao je Ahmad. Nije iznio detalje o tome koliko djevojaka studira u medresama u zemlji niti da li se taj broj povećao nakon zabrana.

Otunbajeva se obratila Vijeću sigurnosti na godišnjicu otkako su talibani zabranili ženama pristup univerzitetima. Afganistan je jedina zemlja na svijetu s ograničenjima u obrazovanju žena.

Dužnosnici visokog obrazovanja u Kabulu u četvrtak nisu bili dostupni za komentar o tome kada će i hoće li ograničenja biti ukinuta ili koje korake talibani poduzimaju kako bi kampuse i učionice uskladili s njihovim tumačenjem islamskog zakona.

Afganistanski ministar visokog obrazovanja, Nida Mohammed Nadim, rekao je prošlog decembra da je zabrana univerziteta nužna kako bi se spriječilo miješanje spolova i jer vjeruje da neki predmeti koji se predaju krše načela islama.