Slave pobjedu
57

Talibani prodefilovali ulicama Kandahara i proslavili odlazak američke vojske

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Talibanski borci organizovali su dan nakon odlaska američke vojske iz Afganistana veliku vojnu paradu u znak proslave odlaska stranih sila iz ove zemlje.

Talibani su na ulice Kandahara izašli u velikom broju te su prodefilovali u zaplijenjenoj opremi koja je ostala iza američkih vojnika koji su napustili Afganistan.

U kolonama automobila mogli su se vidjeti i vozila koje su koristili američki vojnici, ostale NATO snage, ali i afganistanska vojska. Između ostalog, na ulicama je zabilježen i veliki broj motora koji su postali tradicionalno prevozno sredstvo u Afganistanu.

Pored vozila, talibani su između ostalog tokom parade prikazali i zavidan broj naoružanja koje je ostalo iza američke vojske. Na svakom automobilu okačene su i zastave talibanskog pokreta, a veliki broj vozila pratili su i brojni simpatizeri i članovi talibanske organizacije.

Posljednjih nekoliko dana mediji su na nebu iznad Kandahara zabilježili i let nekoliko Black Hawk helikoptera. S obzirom da talibani ne posjeduju kvalifirano osoblje za upravljanje helikopterima, pretpostavlja se kako su talibani natjerali bivše članove afganistanske vojske da se pridruže ovom pokretu kako bi na taj način stekli adekvatno osoblje za upravljanje avionima i helikopterima.

Iako je osvajanje Kabula predstavljalo svojevrsnu potvrdu talibanske vlasti u Afganistanu, Kandahar za ovu grupu predstavlja mnogo značajnije mjesto. Kandahar je grad na jugu Afganistana u kojem je talibanski pokret i osnovan te je ujedno i grad odakle je grupa 1996. godine i došla na vlast u Afganistanu.

Dok je trajala parada, mediji prenose kako su vođe talibanskog pokreta zadovoljno posmatrale defile smješteni u hladovini i foteljama. Između ostalog, u Kandaharu se trenutno nalazi i vrhovni vođa talibana Hibatullah Akhundzada.

Do sada, ovaj vrhovni lider se nije pojavljivao u javnosti, ali je glasnogovornik talibana saopćio kako bi se vođa nakon uspostavljanja vlasti u ovoj zemlji trebao obratiti talibanima i čestitati na pobjedi.