Nekada najveći izvoznik
13

Talibani gotovo iskorijenili proizvodnju opijumskog maka: Pad od čak 95 posto

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Uzgoj maka i proizvodnja opijuma pali su za 95 posto u Afganistanu otkako su talibanske vlasti zabranile taj usjev, navodi se u izvještaju UN-a.

Otkako su se vratile na vlast 2021., talibanske vlasti obećale su okončati ilegalnu proizvodnju droge u Afganistanu, a u aprilu 2022. zabranile su uzgoj biljke maka od koje se proizvode opijum i heroin.

Izvještaj Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) pokazalo je da je uzgoj maka pao za procijenjenih 95 posto, s 233.000 hektara (575.755 hektara) na kraju 2022. na 10.800 u 2023. godini.

Proizvodnja opijuma je slijedila taj primjer, pala je sa 6.200 tona na 333 tone u 2023. Procijenjena ovogodišnja žetva iznosi 24-38 tona heroina za izvoz, u usporedbi s 350-580 tona prošle godine.

UNODC je upozorio na potencijalne "humanitarne posljedice za mnoge ranjive ruralne zajednice" zbog naglog pada opijumske ekonomije u Afganistanu, jer su se uzgajivači morali okrenuti daleko manje unosnim alternativnim usjevima.

Prihodi poljoprivrednika, procijenjeni na 1,36 milijardi dolara u 2022., pali su za 92 posto na 110 miliona dolara ove godine, prema UNODC-u, a očekuje se da će gubitak šire utjecati na već posrnulu ekonomiju zemlje.

Prošle godine usjevi maka činili su gotovo trećinu vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u Afganistanu, vodećem svjetskom proizvođaču.

"Danas afganistanski narod treba hitnu humanitarnu pomoć kako bi ublažio šok izgubljenog prihoda i spasio živote", kazala je izvršna direktorica UNODC-a Ghada Waly u izjavi.

"Za svu drugu proizvodnju pamuk, pšenicu - potrebno im je mnogo više vode", rekla je na brifingu o izvješću, dok je zemlja proživljavala "tri godine uzastopne suše".

Odjel za narkotike afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da se "do određene mjere" slaže s procjenama izvješća UNODC-a o površini pod uzgojem maka.

No odbacio je druge elemente izvješća, poput onih koji se tiču ​​proizvodnje opijuma i socioekonomskih podataka, jer se nisu temeljili na istraživanjima na terenu, već su se oslanjali na satelitske slike i podatke iz prethodnih godina.