Svijet
0

Talibani demantovali navode o smrti bin Ladena

FENA
Televizijska mreža Al Arabiya u utorak je, pozivajući se na izvještaj predstavnika talibana, javila da je Osama bin Laden živ i da je u dobrom zdravstvenom stanju.

Arapski kanal je javio kako je njegov pakistanski biro dobio poziv od neimenovanog talibanskog zvaničnika prije nekoliko dana nakon što se u procurjelom francuskom tajnom dokumentu tvrdi kako saudijska obavještajna služba vjeruje da je bin Laden umro prošlog mjeseca u Pakistanu, prenosi Reuters.

"Zvaničnik je izjavio da je bin Laden živ i da izvještaji kako je bolestan nisu istiniti. Talibani su provjerili kod članova bliskih al-Qaidi i ustanovili su da su ti izvještaji neosnovani", izjavio je Bakr Atyani, dopsinik Al Arabiye iz Islamabada.

Vjeruje se da se bin Laden i njegov zamjenik Ayman al-Zawahriu kriju u graničnom području između Afganistana i Pakistana.

Izvještaj francuskih regionalnih dnevnih novina L'Est Rerpublican citirao je riječi iz obavještajne službe DGSE kojima se navodi kako su saudijske tajne službe uvjerene da je bin Laden umro od tifusa.

Saudijske vlasti saopćile su u nedjelju kako nema nikakvog dokaza da je bin Laden mrtav. Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy izjavio je kako zna da je militant saudijskog porijekla živ.

Bin Laden je objavio nekoliko audioporuka u protekle dvije godine, od kojih je posljednja u julu ove godine u kojoj je najavio da će se al-Qaida boriti protiv Sjedinjenih Država svuda u svijetu.