Svijet
0

Talabani: Do kraja godine okončat ćemo terorizam u Iraku

FENA
Irački predsjednik Džalal Talabani je izjavio u srijedu u Bagdadu da će Irak biti u stanju da garantira sigurnost u svim provincijama zemlje "do kraja godine".

"Iračke snage sigurnosti će postepeno preuzimati odgovornost za sigurnost u svim provincijama u zemlji do kraja godine", rekao je irački predsjednik na konferenciji za štampu u društvu glavnih dužnosnika iračke policije i vojske. "Ako Bog da, do kraja godine ćemo okončati terorizam", dodao je irački predsjednik.

Irački premijer Nuri al-Maliki je 13. jula u Samawi predsjedavao ceremoniji povodom obilježavanja prijenosa ovlasti sigurnosti na iračke snage u provinciji Muthanna, na jugu zemlje, koje je nazvao "historijskim".

"Ostale provincije preuzimat će odgovornost postepeno. Do kraja godine većina će preuzeti odgovornost, osim Bagdada i možda Al-Anbara, pobunjeničke provincije na zapadu Iraka", predvidio je uz određenu dozu opreznosti britanski premijer Tony Blair 22. maja na konferenciji za štampu u Bagdadu.

Mada operacije sigurnosti nisu previše povoljne već sedmicama, američki vojnici se ponovo vraćaju u neke od sektora, koji su zvanično bili preuzeli odgovornost.

Provedba "plana sigurnosti" za Bagdad, koji je inicirao premijer al-Maliki, nije uspio, nasilje se pojačalo u glavnom gradu do izuzetno visoke razine, sa čak 70 napada dnevno, što je natjeralo američku vojsku da, kao pojačanje, rasporedi 3.500 ljudi na sjeveru zemlje.