Svijet
0

Tajfun Usagi pogodio Kinu: Najmanje 25 mrtvih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 25 osoba je poginulo u ovogodišnjem najsnažnijem tajfunu koji je pogodio Hong Kong i jug Kine. Stotine letova je otkazano, oštećeni su dalekovodi, a došlo je i do velikih poplava.

Najsnažnija oluja koja je pogodila zapadni dio Tihog okeana ove godine, tajfun Usagi, doveo je do otkazivanja više od 370 letova i zatvaranja jedne od najprometnijih svjetskih luka.

Uzbuna No. 8, treća najviša na skali od pet mogućih, ostala je na snazi i u ponedjeljak ujutru, što je dovelo do toga da finansijsko tržište ostane zatvoreno.

Najmanje 25 osoba je poginulo, javila je CCTV. Žrtve su preminule od utapanja ili su pogođene krhotinama, od toga je njih 13 iz grada Shanwei, provincija Guangdong.

Više od 80 hiljada osoba je evakuirano u provinciju Fujuan, a 50 hiljada pripadnika civilne zaštite poslano je u pomoć, javila je Xinhua.

Usagi (zec na japanskom) je klasificiran kao snažan tajfun sa vjetrima koji dostižu brzine i do 180 km/h, a u nekim dijelovima i do 213 km/h. Tajfun je bacao drveće, dizalice i automobile.

"Ovo je najsnažniji tajfun koji sam vidio. Užasno je. Sreća pa smo se pripremili", rekao je Luo Hailing, lokalni radnik na benzinskoj pumpi, prenosi Xinhua.

Vlasti u Guangdongu inicirale su hitan sigurnosni plan za nuklearnu elektranu Daya Bay u Hong Kongu. Četiri od šest reaktora rade sa smanjenim punjenjem.

Oluja, koju su meteorolozi proglasili najsnažnijom ovogodišnjom olujom na planeti, već je ubila dvije osobe na Filipinima te izazvala klizišta u Tajvanu. Devet osoba u Tajvanu povrijedilo je palo drveće.

Vlasti u Hong Kongu obavijestile su stanovništvo da se pripremi na poplave i snažne vjetrove, dok je aviokompanija Cathay Pacific najavila da će prekinuti rad.