Obilne padavine
30

Tajfun Doksuri protutnjao Pekingom, brojni građani evakuisani iz svojih domova

T. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Peking je zabilježio najveće padavine ove godine nakon što su ostaci tajfuna Doksuri u ponedjeljak protutnjali kineskom prijestolnicom, primoravši na evakuaciju preko 30.000 ljudi, izvijestila je državna televizija CCTV.

Kineska meteorološka uprava objavila je da je kiša nastavila padati u Pekingu, kao i u Hebeiju, Tianjinu i istočnom Shanxiju dok se tajfun Doksuri raspršio nad sjevernom Kinom.

Doksuri je jedna od najjačih oluja koje su pogodile Kinu u posljednjih nekoliko godina i uzrokovala je široke poplave tokom vikenda u južnoj pokrajini Fujian, otjeravši stotine hiljada ljudi iz njihovih domova.
Prosječna količina padavina u Pekingu tokom noći dosegla je 140,7 mm, a najveća zabilježena količina padavina u području Fangshan dosegla je 500,4 mm, prema gradskom opservatoriju.
Obilnije kiše očekuju se danas i u južnim i zapadnim područjima Kine.

Podsjećamo, tajfun Doksuri prije Kine je pogodio Filipine i južni Tajvan gdje su olujni vjetrovi i kiše izazvali poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje šest osoba.

Oluja se kretala prema južnom Tajvanskom moreuzu sa maksimalnom brzinom vjetra od 191 km na sat.

Doksuri je izgubio dio svoje snage otkako je udario na sjevernu obalu Filipina, izbijajući obale rijeka gdje je poplavio nizinska sela što je izazvalo pokretanje na desetine klizišta.