Svijet
0

Tadić protiv prekida odnosa sa zemljama koje su priznale Kosovo

FENA
Predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je u nedjelju da neće odustati od borbe za očuvanje Kosova, ali niti odustati od nastavka evropskog puta Srbije, te je naglasio kako se protivi prekidu diplomatskih odnosa sa državama koje priznaju Kosovo.

"Neka niko ne računa da ću odustati od takve politike. I Evropska unija (EU) i Kosovo, i Kosovo i EU", kazao je Tadić na otvorenom dijelu sjednice Glavnog odbora DS-a, dodajući da nema niti jednog argumenta koji bi ga uvjerio da stabilna i ekonomski prosperitetna država nije preduvjet za odbranu teritorijalnog integriteta zemlje.

Tadić se usprotivio ideji prekidanja diplomatskih odnosa sa državama koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ocjenjujući da bi tako Srbija sama sebi uskratila mogućnost borbe za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

"Svi smo mi ljuti, potišteni i povrijeđeni zbog Kosova, ali nemamo pravo ta osjećanja postavljati iznad interesa zemlje i njezinih građana", kazao je srbijanski predsjednik.

Tadić je osudio i nasilje u Beogradu nakon skupa "Kosovo je Srbija" 21. februara, dodajući da Vlada Srbije, koja je bila organizator tog skupa, kao i ostali nadležni trebaju podnijeti izvještaj i preuzeti eventualnu odgovornost. Naglasio je kako je "iznimno opasna" činjenica što su neki političari i članovi vlade relativiziraju posljedice tog nasilja i ne osuđuju nerede koji kaljaju međunarodni ugled Srbije.